Elsősegély doboz

Elsősegély doboz

A szabványos elsősegélydobozról

2017. január 27. - Elsösegélydoboz

Csoportosítás

Az elsősegély dobozokat három nagy csoportba oszthatjuk.

Az első nagy csoportba tartoznak az MSZ 13553 szabványban meghatározott üzemi, munkahely elsősegély dobozok. Ezek jelölése római számokkal történik.

A második csoportba tartoznak a közúti járművekre előírt A típusú elsősegély doboz, típusú elsősegély doboz illetve C típusú elsősegély dobozok.

Harmadik csoportba a külön előírással nem rendelkező, egyedi otthoni mentődobozok, vadász elsősegély dobozok vagy sportoláshoz használt elsősegély felszerelések tartoznak.

 

Az egyes elsősegély dobozok meghatározása

1. Üzemi, munkahelyi elsősegély dobozok

A szabvány a munkahelyeken használt elsősegély dobozokkal kapcsolatban az elsősegély felszerelés tartalmára és az elsősegély doboz méretére, anyagára, tulajdonságaira vonatkozóan is rendelkezik.

Az elsősegély doboz típusát elsődlegesen a dolgozói létszám, másodlagosan - leginkább speciális esetekben - a munkahely balesetveszélyessége (pl. robbanásveszély vagy maró anyagok használata) határozza meg.

Ezek alapján 1-30 főig I. római számmal, 31-50 főig II. római számmal, 51-100 főig III. római számmal, 101-200 fő között alkalmazott elsősegély dobozokat IV. római számmal jelöli a szabvány. 200 fő fölötti létszám esetén a szabványban megadott 4 különböző méret segítségével, egyszerű összeadással kell elérni a kívánt létszám lefedését.

Gyakori kérdés:

Milyen elsősegély dobozra van szükségem?

A válasz általában elég egyszerű.

Amennyiben egyéb előírás nem rendelkezik máshogy, a dolgozók létszáma az irányadó. Lényeg, hogy a kiválasztott elsősegély dobozokkal összességében maximálisan ellátható személyek száma nagyobb vagy egyenlő legyen, mint a dolgozói létszám.

Sport vagy szabadidős rendezvényeken célszerű túlbiztosítani magunkat és nem az átlagos létszámból, hanem a várt maximális létszámból kiindulva válasszunk elsősegély dobozt.

Óvodák, iskolák és egyéb olyan intézmények elsősegély dobozzal történő ellátása esetén, ahol a köznyelvben elválik "dolgozók" és a "tanulók" megnevezése, ott a nyelvtől függetlenül a teljes (tanulók és tanárok, felügyelők, egyéb alkalmazottak) létszám alapján megfelelő elsősegély doboz választása javasolt.

2. Elsősegély dobozok közúti járművekre

Ebbe a kategóriába tartozik az A típusú elsősegély doboz, mely oldalkocsi nélküli motorkerékpárok és motoros triciklik elengedhetetlen kelléke a KRESZ előírásai szerint.

Ezen túl természetesen ide tartozik a legelterjedtebb mentőláda, a B típusú elsősegély doboz.

Ezt az elsősegély láda változatot személygépkocsihoz, oldalkocsis motorkerékpárhoz, tehergépkocsihoz, mezőgazdasági vontatókhoz és lassú járművekhez írja elő a jogszabály. Továbbá egy fontos kivétel, hogy a B típusú elsősegély doboz szükséges kizárólag menetrend szerint közlekedő, helyi járatú autóbuszokhoz és trolibuszokhoz.

A kategória utolsó eleme a C típusú elsősegély doboz, mely minden olyan járművön kötelező tartozék, ahol 10 vagy több személy szállítható egy időben. Tovább ez az elsősegély felszerelés előírt veszélyes anyagot szállító járművekre, tűzoltóautóra. Ezekben az esetekben természetesen a szállítható személyek száma nem befolyásol semmit.

3. Egyéb elsősegély dobozok

Természetesen a szabványban meghatározottakon túl bármilyen egyéb összetevőből készíthető elsősegély felszerelés. Ilyen módon gyakran bővítik a szabványos tartalmat izolációs takaróval, szemkimosó folyadékkal vagy készítettnek szabadidős tevékenységhez, sportoláshoz egyedi összeállítású ládákat.

Az egyetlen további láda, amihez az MSZ13553 szabvány segítséget ad, az otthon használt, úgynevezett Háztartási elsősegély doboz tartalma.

Lezárás

Amire érdemes figyelni, hogy lehetőség szerint ne csak a tartalom, hanem a doboz maga is megfeleljen az előírásoknak. Több kereskedő próbálkozik az árversenyben azzal, hogy olcsóbb vagy kisebb méretű, a szabványtól eltérő dobozokat használnak, így jóval olcsóbban tudják kínálni az elsősegély dobozokat.

Az elsősegély dobozok tartalma általában a gyártástól számított 5 évig őrzi meg szavatossági idejét, de figyelnünk kell, hogy a fertőtlenítő folyadékok vagy kendők szavatossági ideje 3 évben van maximálva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elsosegely-doboz.blog.hu/api/trackback/id/tr5612159989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása