Elsősegély doboz

Elsősegély doboz

Otthoni megoldások a napégés ellen

2017. július 25. - Elsösegélydoboz

Nyár, nyaralás+strand=napégés. Az egyenlőségjel szinte gondolkodás nélkül elhelyezhető az egyenletben. Még végtelen óvatosság esetén is előfordulhat, hogy az embert „megkapja” a nap. Ilyenkor az első lépés a google-ban való kutakodás otthoni praktikák után.

15453486_l.jpg

Számtalan hasznos, vagy kevésbé hasznos, illetve minden tudományosságot mellőző megoldás született a problémára az idők folyamán: akadnak olyanok, amelyek kifejezetten károsak az égett bőrfelülettel érintkezve, de vannak olyanok is, amelyek valóban segíthetnek.

Nagyjából az emberiséggel egyidős az a tanács, hogy hideg tejfölt kenjünk a piros, ne adj’ Isten hólyagos bőrre (vagy majonézt, mustárt, tejet, írót, mézet, joghurtot stb.). Egészen biztosan sokunkban él egy-egy ilyen emlék. Ugyan, szigorúan elméletben, enyhülést adhatnak ezek a „csodaszerek”, de égési sérülésre inkább a Water-JelBurnJel égési zselét ajánljuk, amely többféle kiszerelésben kapható, és amely elengedhetetlen része egy jól felszerelt házi patikának.

Hatását tekintve hőt von el az égési felületről, vízalapú, vízben oldódó, csillapítja a fájdalmat és lehűti a megégett területet, nem pedig hőszigetel. Nem szabad átesni a ló túloldalára sem, a túlzott jegelés az égési mellé még fagyási sérüléseket is okoz. Nem ajánlott továbbá sem külsőleg, sem belsőleg az alkohol napégés esetén. Ami viszont nem csupán ajánlott, hanem egyenesen kötelező, az a fokozott folyadékbevitel. A legjobb a víz, vagy bármilyen, nem cukros üdítő.

Az enyhe bőrpíron túl azonban szükség lehet komolyabb segítségre is. Minden égéstípusra, így napégésre is alkalmazható az allergiás tüneteket nem okozó (nem tartalmaz lidocaint) a Water-Jel égési kötszer. Napégés esetén a legfontosabb a bőr hidratálása, megnyugtatása, a fájdalom csökkentése. A megégett bőrfelületet nem szükséges vízzel hűteni. A kötszer használata nem igényel szaktudást.

Napégés kezelésében a komoly sejtregeneráló hatású és gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító aloe vera is segítség lehet, ha a piros bőrre tesszük a belső, kocsonyás részeket. Segítheti a gyógyulást a körömvirág antibakteriális, gyulladásgátló és antivirális hatása révén.
Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a napégés is égés, az enyhe fokú az ésszerűség határáig kezelhető otthon, a nagy kiterjedésű égéssel, hólyagos, nedvező bőrrel, napégés utáni lázzal mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://elsosegely-doboz.blog.hu/api/trackback/id/tr4112690333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása