Elsősegély doboz

Elsősegély doboz

Biztonságos biciklizés

2017. augusztus 21. - Elsösegélydoboz

„Nyár van és nincs semmi baj, olvadunk, mint a vaj…” énekelhetnénk, miközben a nyakunkba akasztjuk kis tarisznyánkat a hamuba sült pogácsánkkal, a józan eszünkkel, a KRESZ tudásunkkal kerékpárra pattanunk, és a nyakunkba vesszük a világot.

62152410_l.jpg

Nem árt azonban tudatában lennünk annak sem, hogy ennél azért jóval több mindenre oda kell figyelnünk (felkészületlenül nem érdemes neki indulni biciklizni, a forgalomban körültekintően kell közlekedni, a hátizsákból nem maradhat ki az elsősegély felszerelés, az esőkabát, az élelem és az innivaló, stb.), különösen akkor, ha a gyerek is velünk tart kétkerekűjén. A KRESZ vonatkozó rendelkezése alapján a biztonság érdekében kötelező:

  • a megbízható és könnyen kezelhető kormányberendezés
  • a két, egymástól függetlenül működő fékberendezés az első és a hátsó kerékre
  • egy fehér vagy sárga, folyamatos vagy villogó fényt biztosító első lámpa
  • egy piros folyamatos vagy villogó fényt biztosító hátsó lámpa
  • egy hátsó fényvisszaverő prizma
  • legalább az első keréken, legalább két borostyánsárga, kétoldalas küllőprizma
  • hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet, dudával, kürttel nem helyettesíthető.

12 év feletti, főútvonalon bicikliző gyermeken kötelező a fényvisszaverő ruházat abban az esetben, ha lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok vannak. A fényvisszaverő ruházat jelentős részét képezheti például a jól láthatósági mellény, amely gyermek méretben is kapható. A könnyebb tárolás érdekében akasztóval ellátott hordtáska is tartozik hozzá.

A fenti feltételek 12 év alatt nem valósulhatnak meg, így nem is kötelező a járdán, maximum 10 km/h sebességgel kerékpározó gyermeknek sem a láthatósági mellény, sem pedig a bukósisak, de a biztonságos biciklizés érdekében a kisebbeket is célszerű e védőfelszerelésekkel „felszerelni”. Így egyrészt elkerülhető a balesetveszély, másrészt rutinszerűvé tehető a használat a későbbiekben, hiszen fontos a szemléletformálás már korai gyermekkorban.

A kerékpár a reneszánszát éli, nem csupán sport, életforma, a városi forgalom kiküszöbölésére is egyre többen használják e kétkerekű járművet. Szerencsére egyre több szülő tanítja meg gyermekét arra, hogy a fényvisszaverő csíkokkal ellátott mellény, lámpa vagy bukósisak nélkül nem indul útnak. Minden esetben fontos, hogy látni és látszani kell. Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény, lakott területen belül erősen ajánlott saját biztonságunk érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://elsosegely-doboz.blog.hu/api/trackback/id/tr5112769784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása